Beladvies

Wanneer je denkt dat de bevalling voor de 37e week begonnen is met weeën of vruchtwater verlies of wanneer je ruim vaginaal bloedverlies hebt voor de 37e week, moet je altijd direct de verloskundige bellen. Vanaf 37 weken kun je het onderstaande beladvies aanhouden, zodat je weet wanneer je de verloskundige moet bellen.

Weeën
In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Indien de bevalling begint met weeën is het een mooi moment om te bellen als je 1 uur lang weeën om de 4-5 minuten hebt die ongeveer 1 minuut aanhouden.

Gebroken vliezen
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Gebroken vliezen herken je aan een grote hoeveelheid vocht in 1 keer waarna het daarna langzaam blijft komen of onwillekeurig verliezen van kleine beetjes vocht gedurende de dag.

De kleur van het vruchtwater
Vruchtwater is helder van kleur (rozig of doorzichtig, soms met witten vlokjes). Als je denkt dat je vliezen gebroken zijn probeer dan een beetje vocht op te vangen. Is de kleur van het water groen, bruin of geel neem dan direct contact met ons op. De baby heeft waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. Controle in het ziekenhuis is dan noodzakelijk.

Indaling van het hoofd
Is het hoofdje van je baby nog niet ingedaald in je bekken en breken je vliezen spontaan? Geen paniek! Ga liggen en neem direct contact met ons op. Wij komen op huisbezoek om te controleren of met het breken van de vliezen het hoofdje van de baby is ingedaald.

Nog geen weeën?
Bij 70% van alle vrouwen met spontaan gebroken vliezen volgen de weeën binnen 24 uur. Als het vruchtwater helder is, wachten we de eerste 24 uur rustig af. De vliezen beschermen je baby tegen infecties. Om de kans op infectie te verkleinen, adviseren we je het volgende:

  • Je kunt beter niet in bad gaan. Douchen mag wel.
  • Afgeraden is om in een zwembad of open water te zwemmen.
  • Bij gebroken vliezen geslachtsgemeenschap is ook afgeraden.
  • Gebruik geen tampons, maandverband is wel toegestaan.

Als je vliezen gebroken zijn en je nog geen weeën hebt, is het goed om elke 6 uur je lichaamstemperatuur te meten. Dit kun je het beste rectaal meten. Als je temperatuur 38°C of hoger is, moet je contact opnemen.

Nadat de vliezen 24 uur gebroken zijn zonder weeën vindt er controle plaats in het ziekenhuis. Daar wordt een hartfilmpje (CTG) van je baby gemaakt en een kweek wordt afgenomen. Wanneer de conditie van de baby goed is en er geen tekenen van infectie zijn, hoef je niet in het ziekenhuis te blijven. Je mag dan naar huis en daar verder afwachten. Zij maken dan een afspraak voor een volgende controle.

Vrouw straalt na bevalling

Bloedverlies
Bloedverlies tijdens de bevalling hoort er in veel gevallen bij. Een klein beetje met het afvegen of op je maandverband is normaal. Indien je toenemend helderrood bloedverlies vergelijkend met een menstruatie hebt dan is het raadzaam om direct contact op te nemen.

Slijmprop
Je kunt voor de bevalling de slijmprop verliezen, dit kan zelfs al voor de 37 weken. Soms gebeurt dit in 1 keer, soms in gedeeltes. Dit is geen reden tot ongerustheid. Het zegt helaas ook niet wanneer je gaat bevallen.

Maak je je ongerust of heb je vragen? Neem dan gerust contact op!