De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Omdat het vruchtje meestal al enige tijd gestopt is met groeien, is het vaak niet te zien als je bloed verliest. Wel zie je weefsel en mogelijk ook bloedstolsels. Ben je langer zwanger dan heb je vaak meer bloedverlies en waarschijnlijk ook meer buikkrampen. Als al het weefsel uit de baarmoeder is, neemt het bloedverlies af en worden de buikkrampen snel minder. Na een miskraam heb je nog ongeveer een week bloedverlies dat steeds minder wordt; net als bij een menstruatie.
Jaarlijks krijgen 25.000 vrouwen een miskraam. De kans op een miskraam is groter als je ouder bent. In de leeftijd van 30 tot 40 jaar is de kans op een miskraam 1 op 10. Bij vrouwen boven de 40 jaar is de kans 1 op 5. Overgewicht en alcohol vergroten de kans op een miskraam. Na een miskraam is de kans op een nieuwe miskraam in de volgende zwangerschap niet groter.
Bloedverlies
Tijdens de miskraam verlies je tijdelijk meer bloed. Gebruik maandverband om het bloed op te vangen. Zo zie je ook goed hoeveel bloed je verliest. Het bloedverlies houdt ongeveer een week aan en wordt gedurende de week steeds minder. Neemt het bloedverlies niet af na de miskraam en blijf je krampen houden, neem dan contact met ons op. Het kan dan zijn dat er weefsel is achtergebleven in je baarmoeder. Dan is een curettage in het ziekenhuis nodig.
Een miskraam wat nu?
Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:
Wij zullen de verschillende mogelijkheden met jou bespreken.
Wanneer contact opnemen?
Bel direct als je:
Neem contact op bij: