De eerste week na de bevalling krijg je kraamzorg. De kraamverzorgende neemt de zorg voor moeder en kind op zich. Het is belangrijk dat je aangeeft waar jullie behoefte aan hebben. Daar houdt de kraamverzorgende zoveel mogelijk rekening mee.
Regel de kraamzorg op tijd, in ieder geval voor de 20 e week van de zwangerschap. Je kunt zelf je kraamzorgorganisatie kiezen. Informeer bij je zorgverzekeraar op welke vorm van kraamzorg je recht hebt. De kraamverzorgende kan ook ondersteuning bieden tijdens een thuis bevalling.
Bij een normaal verlopend kraambed heeft een vrouw recht op 49 uur kraamzorg. Als het nodig is kunnen wij de kraamzorg t/m de 10e dag met enkele uren per dag verlengen. Hierna is het wettelijke recht op kraamzorg afgelopen.
De zwangerschap en de geboorte van een kind zijn blijde, maar ook ingrijpende gebeurtenissen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Het is normaal dat dit enkele weken tot maanden duurt. Emoties spelen een belangrijke rol. Een baby verandert veel in je dagelijks leven. Gun jezelf de tijd om aan al deze veranderingen te wennen. Je lichaam moet herstellen, de hormonen in je lichaam veranderen.
Kraamcontroles
In de kraamweek komt de verloskundige bij jou thuis op visite, dit gebeurt meestal op de 2e, 4e, 6e en 8ste dag, tussen 09.00 – 13.00. Als het druk is met bevallingen kan het een enkele keer voorkomen dat ik in de middag langskom. Wanneer er zich problemen voor doen in de kraamweek komt de verloskundige tussendoor extra langs. Tijdens deze visites wordt gecontroleerd hoe het met jou en de baby gaat. Ook kan de verloskundige adviseren bij de borstvoeding en raad geven aan de kraamverzorgster bij haar ondersteuning in het kraambed.