Over de uitgerekende datum?

Tot 41 weken wachten we af. Na 41 weken bestaat de mogelijkheid om ingeleid te worden, wij bespreken met jou de voor- en nadelen van het wel of niet inleiden bij 41 weken.

Strippen
Bij afwachtend beleid kan er gekozen worden om te strippen. Bij het strippen brengt de verloskundige haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Je moet hiervoor wel al enige ontsluiting hebben. Door voorzichtig met haar vingers ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby te maken, scheidt ze de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Deze actie stimuleert je lichaam tot het aanmaken van het stof prostaglandine. Dit maakt de baarmoedermond zachter en weker en kan de bevalling opwekken.

Hartfilmpje
Als je bij 41 weken en 3 dagen nog niet bevallen bent zal er een controle volgen in het ziekenhuis. Tijdens deze controle wordt er een hartfilmpje gemaakt van de baby en wordt er met een echo gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en de conditie van de baby. Als dit er goed uitziet is het verantwoord om af te wachten tot 42 weken.

Na 41 weken
Bij 41 weken en 5 dagen volgt dan nog eenmalig een controle van de hartslag van de baby doormiddel van een hartfilmpje. De gynaecoloog maakt dan ook een afspraak voor de inleiding bij 42 weken. Bij voldoende ontsluiting kunnen wij de dag voor de inleiding de vliezen breken. Dit vergroot de kans op een natuurlijke bevalling zonder verdere interventies.