Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, bijvoorbeeld volgens de Schijf van Vijf. Daarmee krijg je van de meeste voedingsstoffen voldoende binnen. Dat is goed voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je baby. Op deze pagina lees je meer over voedingstoffen die je nodig hebt tijdens je zwangerschap.
Tijdens je zwangerschap heb je aanvullend op je gezonde en gevarieerde voeding deze supplementen nodig:
Neem 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger wilt worden totdat je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje bij het kind, het risico op vroeggeboorte en op een laag geboortegewicht. Mogelijk vermindert het ook het risico op een hazenlip bij je baby.
Neem 20 microgram vitamine D per dag tijdens de hele zwangerschap. Een vitamine D -supplement helpt bij de botopbouw van de baby en lijkt de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur en astma-achtige symptomen bij je baby te verlagen.
Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om genoeg calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen. Als je eet volgens de aanbevelingen van de Schijf van Vijf krijg je meestal voldoende voedingsstoffen binnen.
Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van ongeboren baby’s. En voldoende calcium tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op zwangerschapshypertensie en zwangerschapsvergiftiging, of dat je baby te vroeg wordt geboren.
De belangrijkste bron van calcium is zuivel. Daarnaast zit calcium in dranken zoals water, thee en koffie en volkorenbrood en volkoren graanproducten. Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel neemt. Dat zijn 3-4 glaasjes of schaaltjes van 150 ml, of 2 grote mokken. Gezonde keuzes zijn bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas. Dat is kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen.
Lukt dat niet? Neem dan vanaf 20 weken zwangerschap elke dag een supplement met 1000 milligram calcium. Neem geen supplement waarin meer dan 1000 milligram calcium zit.
Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van ongeboren baby’s. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet.
Lukt dat niet? Neem dan elke dag een supplement met maximaal 200 microgram jodium voor de rest van je zwangerschap. Neem geen supplementen waarin meer dan 200 microgram jodium zit.
Als je voldoende ijzer binnenkrijgt verklein je de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. IJzer uit dierlijke producten (zoals vlees en vis) wordt het beste opgenomen door je lichaam. IJzer zit ook in plantaardige producten, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten zoals spinazie en radijs.
Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op. Als je bloedarmoede hebt, vanwege een ijzertekort, krijg je een ijzersupplement voor.
Als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende vis te eten, namelijk twee keer per week. Één keer kies je voor vette vis en één keer voor magere vis. Voorbeelden van vette vis zijn zalm en forel. Voorbeelden van magere vis zijn tilapia en schol. Verhit vis altijd goed. Twee keer per week vis eten verlaagt het risico op vroeggeboorte. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.
Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden omdat ze verhoogde gehaltes schadelijke stoffen bevatten. Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement. Kies voor een supplement met 250 -450 mg DHA.
Tijdens je zwangerschap kun je de meeste dingen blijven eten. Er zijn een aantal producten die je beter kunt mijden of waar je beter niet te veel van kunt nemen als je zwanger bent. Neem vanwege gevaar op besmetting met bacteriën (waaronder listeria) en de parasiet Toxoplasma gondi de volgende producten alleen als je ze goed verhit:
Download de app ZwangerHap. Naast het opzoeken van welke producten je wel en niet kunt eten, kun je in de app ook volgen hoe de baby groeit in de buik.